Heren 2 en het Italiaanse broodje

Deel onze passie...

In dit nog prille seizoen hebben Roeland en Will zichzelf, door het invoeren van ‘TSJAKKA!’ als yell, geprofileerd als fervente aanhangers van Emile Ratelband. Hiermee werden andere kanshebbers als ‘punani’ (blijkbaar een soort Italiaans broodje), ‘oeh ah, shoarma’ en ‘kippiepan’ in de prullenbak gegooid. Die traktaties moeten we dus maar bewaren voor na de wedstrijd. Mits deze in het weekend gespeeld wordt, want om op een doordeweekse avond nog even een punani, broodje shoarma of halve kippiepan naar binnen te werken, is wat ambitieus. TSJAKKA!

Voor aanvang van de wedstrijd tegen De Burgst wisten we dus dat er weinig gesnackt zou worden. De eerste uitwedstrijd van het seizoen stond namelijk gepland op een prachtige donderdagavond 11 oktober. De symboliek van de datum was treffend. In 1965 vond op deze dag namelijk de eerste uitzending van Hilversum III plaats. Een dag die Will en Arno zich nog kunnen herinneren als de dag van gisteren. De frequentie van deze zender anno 2018 is – in de buurt van Roosendaal – 96,5 MHz. 96,5 is evenwel het percentage aan NS-treinen die de afgelopen 100 dagen op tijd hebben gereden (true story). Dat draagt er aan bij dat Timo vanuit Goes doorgaans op tijd in Roosendaal (lees: de bewoonde wereld) weet te zijn. Zo ook deze dag. De cirkel was dus rond. TSJAKKA!

Ongelooflijk, maar waar: de cirkel wordt nog ronder (ja, dat kan). Heren 2 beschikt over een imposante selectie van 13 man (11 spelers + technische staf). Het kan dan ook geen toeval heten dat Adriaen Block (en 12 andere Amsterdamse kooplieden, dat maakt een totaal van 13; mind = blown) op deze dag in 1964 bij de Staten Generaal het verzoek indienden voor exclusieve handelsrechten in de kolonie Nieuw-Nederland. Vandaag de dag staat Nieuw-Nederland bekend als een gebied waarin de Amerikaanse staten Delaware, New Jersey en ook New York zich bevinden. Wie kent The Sopranos? De Amerikaanse dramaserie over een Italiaans-Amerikaanse maffia in New Jersey? Of Goodfellas? De Amerikaanse gangsterfilm over Italiaanse maffia in Brooklyn, New York? Precies 404 jaar voor onze wedstrijd tegen De Burgst, hebben wij Nederlanders er indirect voor gezorgd dat de Italiaanse maffia zich kon nestelen in New York en New Jersey. De Italiaanse maffia komt uit, what’s in a name, Italië, net als de punani (zie de introducerende alinea voor een korte toelichting).

De historische referentie wordt pas echt compleet wanneer het fresco van Het Laatste Avondmaal erbij gehaald wordt. Dit fresco is geschilderd door Leonardo Da Vinci, eveneens afkomstig uit Italië én naamgever van de zaal waarin wij als Heren 2 één keer per week onze training afwerken. Op dit doek zijn Jezus en zijn 12 apostelen afgebeeld. In totaal dus 13 personen, net als Adriaen Block en zijn 12 mede-kooplieden én net als het aantal personen in Heren 2. Hierover later meer.

Als Heren 2 zijnde hebben we dus een behoorlijke connectie met Italië, en daarmee ook met de punani. En wat doen wij, als Heren 2 zijnde, wanneer we de keuze hebben om punani te gebruiken als yell? Wanneer we de kans krijgen om onze voorvaderen én de naamgever van onze trainingszaal te eren? Juist. Dan kiezen wij voor een leus waarmee een 69-jarige Nederlandse ondernemer die zich bezig hield met neurolinguïstisch programmeren en inmiddels een fervent boeddhist met een identiteitscrisis (‘Ik bén geen boeddhist!’, aldus Emile Ratelband himself) en dierenactivist is, jarenlang zijn brood mee heeft verdiend: TSJAKKA!

En precies dát gevoel. Dat gevoel van ‘behaalde resultaten uit het verleden tellen niet meer’. Dát gevoel namen we mee naar Breda. Vorig seizoen heeft Heren 2 de jongens van De Burgst namelijk eigenhandig in de promotieklasse gehouden, door in Breda met maar liefst 4-0 te verliezen. Maar wij zijn Heren 2, en wij hebben geen boodschap aan enige vorm van historische waarde. Wij lopen niet te koop met onze voorliefde voor punani’s: wij roepen TSJAKKA! Een uitroep van enthousiasme en van zelfvertrouwen.

Kan je het nog volgen? Dan gaan we nog één stapje verder. Schrik niet: Heren 2 is de 21e eeuwse reïncarnatie van Jezus en zijn 12 apostelen. In plaats van brood en vis eten wij punani’s en in plaats van wijn drinken wij bier en O2. Maar wie is nu Jezus en wie is Judas? Hier bestaan verschillende theorieën over. Judas was de enige apostel die níet uit Galilea kwam en er is maar één Heren 2-speler die niet uit Brabant komt (voor de oplettende lezer: Daan woont in Essen, dat beschouwen we voor het gemak als zijnde Brabant). Makes sense. Een kanshebber voor Jezus is Arno. Laten we eerlijk zijn, twee weken na een knie-operatie weer kunnen volleyballen is niet alleen verdacht, it’s a miracle! Precies. TSJAKKA!

Nu we het er toch over hebben: we hebben op deze donderdag ook nog gevolleybald. Mocht je het vergeten zijn, we speelden tegen De Burgst (ja ja, De Burgst uit Breda). En wat was het een ongelooflijke @€*wedstrijd. Sorry. De Burgst won de eerste en derde set met respectievelijk 25-16 en 25-19. Wij wonnen de tweede, vierde en vijfde set met 12 punten tegen. Kortom: weer een overwinning voor je helden van ‘t twidde. TSJAKKA!

Om het plezier helemaal compleet te maken, herintroduceren we maar meteen de ‘wist je dat?’-jes! Wist je dat:
— Er onderweg naar Breda een file stond omdat er een vrachtwagen met zoutzuur was gekanteld?
— Deze file vanzelf oploste?
— Daan en Arno de verantwoordelijkheid voor de organisatie van een nu al legendarisch teamuitje dragen?
— Tim dit seizoen voor het eerst in zijn volleybalcarrière de enige Tim in zijn team is?
— Tim ook maar meteen zijn debuut als spelverdeler heeft gemaakt?
— Joep een held is?
— Jelmer een bal onder het net door heeft geslagen?
— Jelmer de daaropvolgende bal bijna binnen de 3 meter sloeg?

PS: heb je een goed punani-recept? Maak hier dan een foto van en plaats deze op de Facebookpagina van Heren 2: www.facebook.com/symmachiah2/! De meest creatieve inzendingen maken kans op een meet & greet met onze #52. TSJAKKA!